”Sommeropdragelse” nr. 6 – Kniv og gaffel

Lære at spise med kniv og gaffel (tre-fire år)

Motorisk er et børnehavebarn i stand til så småt at begynde at tage de pænere bordmanerer til sig.
Men det er jo ikke sikkert, lysten er der, påpeger sundhedsplejerske Inger Marie Larsen.
Skab nogle hyggelige rammer: Et veldækket bord. Måske en lille vase med blomster fra haven og STØT dit barn i at bruge kniven, gaflen og servietten, lyder hendes bedste råd.
Vær selv et godt eksempel. Nogle børn nyder at efterligne far og mor. Men forvent ikke mirakler. Kniven ender sikkert i den forkerte hånd. Mange gange, pointerer hun.

Øvelse gør mester og hvis du lader dit barn deltage i madlavningen, stimulerer det nysgerrigheden og interessen for gode spiseoplevelser. De helt små kan f.eks. klippe friske krydderurter i et glas…, foreslår Inger Marie Larsen.

Hun tror ikke en tøddel på gamle dages strenge borddisciplin, hvor børnene måtte sidde med en tynd bog klemt ind under hver arm – og nogen gange en bog på hovedet – for at fremelske en værdig kropsholdning.
Men hvis et halvstort barn synes, det er sjovt, kan I jo LEGE gamle dage - alle sammen.

 

Milepæle ved middagsbordet:

 

5-6 mdr: Barnet begynder at drikke af kop

1-1 ½ år: Interesseret i at bruge ske

2-3 år: Spiser med gaffel (spilder stadig)