Idéer
Her finder du alverdens gode, nyttige og originale Tips & Tricks, som vi håber du får glæde af. Ligger du inde med gode råd om børn, vil vi blive meget glade, hvis du vil dele dem med os! Det kan gøres på: tips@borneliv.dkNaturbingo
Prøv naturbingo næstegang i skal i skoven. Naturbingo er gratis at downloade. Gratis Naturbingo, vandhulsbingo, skovbingo til download.
Tandbørstning
Et super godt tip til at få tandbørstningen af 1-2 års barnet til at glide lidt bedre, er at give barnet en tandbørste til at børste fars/mors tænder, mens han/hun børster barnets tænder. Det er god afledning og så er I, i samme båd.
Alene på legepladsen
Det kan være trist hvis man er eneste barn på legepladsen, og for den voksne kan det også blive trivielt bare at skubbe på gyngen. Find en tynd pind og skrab det tørre sand væk, så det fugtige kommer frem. Spørg barnet hvad det har lyst til at I tegner og gå så i gang med en fælles tegning. Alt kan bruges som rekvisitter – blade til pels, tøj, hår eller lignende, pinde og strå som knogler, ben, klør osv. Når tegningen er færdig, kan man viske ud og finde på en ny – børnene elsker det, og pludselig er der gået en time. :)
På tværs før afgang
Når det lille barn er helt på tværs og ikke vil samarbejde i f.eks. en situation, hvor man er på vej hen i vuggestue eller børnehave, og bare ligger på gulvet i gangen, er det meget effektivt at spørge om barnet vil bære eks. En af ens ting, ”som er meget vigtig”. Pludselig er der noget andet barnet ”skal” og fokus tages fra trodsen.Når det lille barn er helt på tværs og ikke vil samarbejde i f.eks. en situation, hvor man er på vej hen i vuggestue eller børnehave, og bare ligger på gulvet i gangen, er det meget effektivt at spørge om barnet vil bære eks. En af ens ting, ”som er meget vigtig”. Pludselig er der noget andet barnet ”skal” og fokus tages fra trodsen.
Skolen og interesse
Skolen kan aldrig forvente, at forældrene underviser børnene, men de fleste steder tolkes at vise interesse som:
-
at forældrene taler med barnet om skoledagen.
-
at forældrene dagligt hjælper barnet med at pakke skoletasken.
-
at forældrene afsætter tid til, at barnet kan opleve en lektiestundsom rar og rolig.
- at forældrene sender barnet udhvilet og mæt i skole - og at barnet møder til tiden.
- at forældrene informerer lærerne om barnet ved skole/hjemsamtalerne.
- at forældrene henvender sig til lærerne, hvis de oplever problemer med barnets skolegang.
Spændende madpakker
Har du et barn der skal starte i skole og have madpakke med, kan denne gøre mere interessant ved at såvel grøntsager som brug skæres i sjove former. F.eks. kan rugbrødet udstikkes med kagefigurer, det gør det lidt sjovere at spise madpakken.
Undgå raserianfald i supermarkedet
De fleste forældres mareridt er, når de er ude at handle med børnene sidst på eftermiddagen, og den lille purk (eller purkinde) plager om slik, løber rundt mellem de andre handlendes indkøbsvogne, eller kaster sig skrigende ned på gulvet, fordi der er noget, de ikke må få! Mor og far gør det bedste, de kan; formaner, trøster og stresser, mens sveden pibler frem på overlæben.
En god ide er: lad være med at handle med børnene sidst på eftermiddagen! Børnene har også været på 'arbejde' hele dagen ligesom dig, og de vil i virkeligheden meget hellere hjem og slappe af. For børnene betyder ½ time ekstra i børnehaven ikke noget - sammenlignet med en stressende og udmattende tur i Brugsen!
Hvis ikke det kan lade sig gøre at handle uden børn grundet arbejdstider mv., er det en god ide at lægge en plan inden indkøbene: Hvad skal vi købe? Hvad er mest nødvendigt? Kan noget undværes/vente? Hvor lang tid vil det tage at købe varerne ind? Og dernæst planlægge, hvad børnene evt kan hjælpe med. De flest børn elsker at hjælpe med at lægge tingene i vognen/kurven. Hvis ikke børnene er til det, kan man lege en lille leg, så indkøbene bliver sjovere. F.eks. er sanglege hyggelige og lige til at gå til, og 'jeg ser'- legen er også fin, da børnene derved bruger kræfter på at kigge undersøgende på alting, i stedet for at være 'besværlige'.
Før ikke dine dårlige vaner videre
Vær opmærksom på at give dine børn gode vaner. Gå ikke overfor rødt, smid ikke affald på gaden, luk for vandet når du børster tænder osv. På den måde sparer man sig selv for besværet med at skulle fjerne uvanerne senere. Desuden sparer man barnet for en masse besvær i fremtiden, da det vil have gode vaner med i rygsækken fra start.
Lad dit barn bruge sine benmiliens egne dækkeservietter
Sund mad til kræsne børn
Vitaminer skal der til, men det er ikke altid børnene er lige begejstrede for at spise de ting der indeholder sådanne. Kan dit barn f.eks. ikke lide grøntsager, er det et godt tip at kamuflere dem f.eks. i kartoffelmos, frikadellefars, eller som grøntsagssauce (hvilket for øvrigt smager formidabelt) Et andet trick er at servere grøntsagerne rå og lave små sjove figurer ud af dem, f.eks. små dyr, eller blomster. Sørg for at servere det lidt skægt på tallerkenen, så det ser indbydende ud for barnet, børn bliver påvirkede af såvel det æstetiske som af smagen, hvilket jo sådan set også gør sig gældende for voksne.
Et break i hverdagen
Enhver mor eller far kan have behov for et lille break efter en arbejdsdag. Det kan synes umuligt at lægge sig på sofaen og hvile, for børnene er måske trætte og har behov for den voksnes opmærksomhed. Prøv denne leg: Sofaen er en hospitalsseng, mor eller far er patienten. Rosiner er gode som medicin, små vatrundeller egner sig godt til at duppe panden med, en snor med et låg kan bruges til at lytte med osv. Mens patienten undersøges er der så mulighed for at lukke øjnene og slappe af, evt. er patienten ”bedøvet”. God fornøjelse!
5 tips til forældre mod mobning
- Giv dit barn opmuntring til at indgå legeaftaler på kryds og tværs i børnegruppen. Det er en erfaring for dit barn at få forskellige legeoplevelser med mange forskellige børn. Samtidig sikrer det at alle i gruppen får legeaftaler.
- Tal ikke dårligt om de andre børn i børnehaven eller om deres forældre. Negative ord om dit barns børnehavekammerater forplanter sig let til modvilje mod bestemte kammerater. Positive attituder giver som regel god respons.
- Indfør social fødselsdagspolitik. Det gør ondt på det barn, der ikke inviteres med hvis invitationer forbeholdes særligt udvalgte i gruppen. Inviter enten alle piger, alle drenge eller hele stuen. Den ordning finder de fleste retfærdig. Tal eventuelt på forældremøderne om fælles fødselsdagsordning.
- Giv dit barn opmuntring til at forsvare kammerater, der ikke kan forsvare sig selv. Børn, der er i klemme i børnegruppen, har brug for en håndsrækning fra et andet barn. Børn, der er gode til at hjælpe, trøste og forsvare andre, vokser indeni.
- Vær åben og positiv, når andre forældre fortæller om deres barns problemer. Det er svært at stille sig op på et forældremøde og fortælle, at ens barn er alene og har brug for legeaftaler og venskaber. Det er lettere, hvis de andre forældre er positive og lyttende.
Kilde: www.redbarnet.dk
Tag pusten af trodsalder
Når barnet er i trodsalderen, hvad det faktisk er i intervaller, er brugen af forbud i opdragelsen ofte uden effekt. Forsøg i stedet at anvise mulighederne – forsøg at aflede barnet. Dermed oplever barnet en positiv stemning og reagerer selv positivt og en mulig konflikt mister ”pusten.”
Når fødslen nærmer sig
Lav nogle små bomuldsklude (iturevet lagen er godt) og hav dem liggende i jeres seng tæt til kroppen, så de bliver bærere af jeres kropsduft.. Når det lille vidunder er kommet til verden, lægger I et stofstykke ned hver jeres duft i vuggen, så barnet på den måde har din duft tæt på sig, når du ikke har det i armene. Det virker beroligende og understøtter det tætte forhold mellem forældre og barn.
Når det er sengetid
Det er en rigtig go' idé at slutte godnat-seancen af på den samme måde hver aften. Husk at fortælle om putte-ritualet til bedsteforældre og evt. barnepasser.
At styrke babys nakke
Hvis din baby ikke gider ligge på maven, er det en god ide at sætte et spejl op på væggen bag ved puslebordet. Så kan barnet vendes om og kan se sig selv i spejlet.