”Sommeropdragelse” nr. 7 – Gåtræning

GÅTRÆNING (et år og opefter…)

 

At overleve i trafikken er noget, man skal lære – af praktiske erfaringer, man får ved at gå en masse ture med far og mor ved hånden.

Ifølge Rådet for Større Færdselssikkerhed kan børnehavebørn bla. ikke:

 

- Forudse en farlig situation i trafikken
-
Beslutte sig for at gå eller blive stående i trafikkens tempo
-
Forstå ord som ’lyssignal’, ’fodgængerovergang’, ’overhale’, ’højre’ og ’venstre’.
-
Fatte at de kan overses og at nogle voksne bare ikke overholder reglerne
- At blive fodgænger er ét af de lange, seje træk, der faktisk strækker sig over de første 12-13 år i dit barns liv.

 

0-1 år:

FØRST skal man lære at gå. Ifølge forfatteren Kim Holm, ’Sæt fart på dit barns udvikling’, kan et velstimuleret barn allerede begynde at gå i seks-otte måneders alderen. Men de fleste venter nu med at rejse sig til de er fyldt et år, fortæller sundhedsplejerske Inger Marie Larsen:

De små skal ikke trænes, men det STYRKER ryggen at lade barnet ligge på gulvet. Helst på maven en stor del af tiden. Barnet træner selv de muskler, der trænger, og skal helst ikke sættes op ad noget. På puslebordet kan man trække den lille op i siddende stilling, råder hun.

Når baby begynder at kravle skal far og mor egentlig også bare se til:

man kan da godt placere noget interessant ude ved bordkanten, så den lille får lyst til at rejse sig. De prøver gerne 100 gange, inden det lykkes. Og en dag står barnet så dér ved sofabordet – slipper med den ene hånd og så med den anden….voila….

- Man må da også gerne gå krumbøjet op og ned ad gulvet med den lille ved hænderne, men børn klarer det altså fint selv, pointerer hun.

 

 

Leg:

Er din baby på vej til at blive tumling skulle du prøve at kravle rundt på alle fire derhjemme. Småknubs bliver svære at undgå, men skarpe hjørner, stejle trapper og lignende skal sikres med hjørnebeskyttere og den slags….

 

1-2 år:

Når dit barn går sikkert er det tid til at købe det første sæt udefodtøj og gå SMÅ ture hen ad fortovet.

- Nogle få meter er rigeligt, for der er SÅ meget at undersøge undervejs. Den voksne skal bare give sig god tid, siger Inger Marie Larsen og pointerer, at bæreselen, mors eller fars arm og klapvognen er til at holde PAUSE i. Lige puste ud og så prøve igen. Den nye fodgænger skal ud og praktisere – ikke bare sidde dér og kigge på.

 

2-3 år:

Nu kan din pode gå LIDT længere ture stadig med mange svinkeærinder. Hold dit barn i hånden – længst væk fra trafikken.

- En tur med bybus kan være lige så stor en oplevelse som en tur i Legoland, siger sundhedsplejersken.….

 

4-5 år:

Dit barn kan så småt begynde at overholde simple gå-regler, hvis I snakker om dem, imens. Men pas på. Der skal ikke meget til at distrahere.

 

5-7 år:

Nu kan du begynde at lære dit barn at gå alene på stille veje og krydse små veje med god oversigt. Turen skal øves mange gange sammen med dig.

 

Leg:

’Børn kan godt lære rim og remser, men de lærer dem tit udenad uden helt at forstå dem’

Citat fra ’Børn i trafikken’, Rådet for Større Færdselssikkerhed’