Børn i naturen

Af Henrik Vang Christensen, indehaver af www.boerninaturen.dk

Der er vel efterhånden ikke mange mennesker, som ikke godt er klar over, at det er rigtig godt for børns udvikling at opholde sig meget i naturen. Der kommer flere og flere videnskabelige undersøgelser som viser det. Specielt i udlandet. Men frem for alt, så kan man jo selv konstatere det, når man øger antallet af aktiviteter i naturen sammen med sine børn.

Børns ophold i naturen giver mindre sygdom, bedre motorik, mere selvsikkerhed, større indlæringsevne, bedre koncentrationsevne og meget, meget mere.

En nogle gange overset gevinst er, at børnene oplever fred og ro, uden det konstante bombardement af lyde fra digitale medier, trafik og andre mennesker. Vilkår der ellers er ingredienserne i et gennemsnitligt, dansk barns hverdag. Fred og ro i naturen er sundt for alle børn, men specielt for børn med særlige behov eller med diagnosen ADHD, har det vist sig, at der er rigtig meget at hente.

Motivationen til at komme afsted

Det store spørgsmål er så: Hvordan motiverer man børnene og SIG SELV til også at komme afsted, når arbejdsdagen er slut, børn og forældre er trætte og tankerne kredser om aftensmad, opvask, vasketøj, madpakker, lektier, TV, forberedelse til morgendagens arbejde og alle de andre aktiviteter, som fylder en moderne families aften?

Først mener jeg man bør sætte sig realistiske mål. Én tur i naturen hver uge er meget bedre end ingen ture. Måske skal man blot begynde med ture i weekenden og så se på hverdagsturene som en ekstra bonus? I bund og grund handler det jo langt hen ad vejen om prioriteringer. I min familie kan rengøring, vasketøj, opvask og græsplæne nemt vente til i morgen, hvis vejret er godt og børn og voksne har lyst til en tur i naturen netop nu.

Min påstand er, at jo mere man kommer afsted på tur i naturen, jo nemmere bliver det næste gang. Alt bliver lettere; man kender lokaliteter, aktiviteter og logistik, og børnene presser på, fordi de elsker det.

Der er flere ting man kan gøre for at fjerne nogle af de psykologiske barrierer, som nogle gange kan være med til at overbevise en selv om at blive hjemme:

Ø Man kan lave aftaler på forhånd, så det forpligter. Skrive det i kalenderen, planlægge én ting per uge som man VIL gøre sammen, eller man kan begynde med weekenderne, for på denne måde at komme i gang.

Ø Man kan gøre de praktiske ting så lette som muligt. For eksempel kan man have en taske, der altid er pakket til årstiden (og børnenes alder) med ting, der altid skal med uanset turens længde og formål; skiftetøj, bleer, solcreme osv.

Ø Man kan have færdiglavede madretter i fryseren, så det er nemt at tage aftensmaden og varme den over bålet.

Ø Man kan på forhånd søge inspiration og nedskrive ideer, så man blot kikker på listen og vælger en ide. På denne måde er man ikke tvunget til at være helt så kreativ og iderig, når man er mest træt.

Som forælder synes jeg noget af det mest motiverende er, når børnene selv presser på for at komme afsted. Eller blot det, at man har erfaret, at selvom børnene skal ”drives” afsted, så er de ikke til at få med hjem igen, fordi de har det sjovt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En anden ting man som voksen kan gøre, er at tænke tilbage på sin egen barndom og genkalde sig gode oplevelser, som man husker man har haft sammen med sine forældre. Meget ofte foregik disse oplevelser i naturen?

Børn i naturen er også for forældrenes skyld

En meget vigtig sidegevinst, ved at tage på tur i naturen sammen med sine børn, er den uvurderlige gevinst det også er for de voksne i form af afslapning fra dagligdagens stress og jag. Sluk mobilen, lev i nuet og oplev det der er lige her.

Mange familier taler mere sammen mens de laver mad ved et bål, end de gør hjemme i et samtalekøkken!

Nogle forældre oplever, at det at få børn sætter begrænsninger for deres egen udfoldelse. Det er selvfølgelig også rigtigt – til en vis grad. Men rigtig mange aktiviteter kan sagtens laves sammen med børn, specielt hvis man i en periode sænker ambitionen, så aktiviteten er tilpasset børnenes tempo og formåen. Og én ting er sikkert; glade voksne giver glade børn. Laver du noget som du selv godt kan lide, så er der rigtig god chance for, at børn er med på ideen – alene af den grund, at mor eller far er i strålende humør.

Man kan sagtens fortsætte med

Ø løbetræning, blot med det lille barn på slæb i klapvogn.

Ø ture i havkajak, blot nærmere kysten eller i åer, og på kortere ture end man måske er vant til, ved at tage den toårige med i havkajakkens forreste lastrum.

Ø vandreture i fjeldet med barn, telt og soveposer i rygsækken eller en mobil klapvogn.

Ø lystfiskeri, blot barnet har redningsvesten på eller sover middagssøvn i barnevognen.

Med venlig hilsen og rigtig god tur i naturen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mangler du inspiration til ture i naturen sammen med børn, så kik eventuelt på www.boerninaturen.dk

Henrik