Lækker mad kan bremse fedmeepidemien
Mad, der er kræset om og som mætter alle sanser er vejen til bedre ernæring, og kan være med til at bremse fedmeepidemien. ForbrugerForum vil drøfte mulighederne for at højne kvaliteten i de offentlige madordninger.
Danmark er ikke et u-land, hvor vi er ved at dø af sult, men derimod et rigt land, hvor vi er ved at æde os ihjel. Det stiller os overfor store udfordringer som for eksempel fedmeepidemien og fejlernæring.
For at tackle den udfordring skal dansk madkultur fjerne sig fra tendensen til blot at ville affodre befolkningen og i stedet fokusere på smag, og på at mætte alle sanser, når vi spiser. Ny forskning viser nemlig, at hvis alle vores sanser mættes, når vi spiser, så holder den fysiske mæthedsfølelse også længere.
Men den løftede pegefinger duer ikke, når danskerne skal ændre kostvaner. Det er ikke nok at vi bliver klogere på smag og ernæring, at vi investerer i mere forskning, og at vi bliver informeret om hvad vi må og ikke må spise. Vi er nød til at holde vores smagsløg i form – og her har de offentlige institutioner et ansvar, mener Kirsten Fjord, formand for ForbrugerForum.
”Hvis borgerne møder en ordentlig madkultur af høj kvalitet i dagsinstitutionerne, på hospitalerne og på plejehjemmene, så vil det sprede sig ind i de private køkkener også. Derfor vil vi i ForbrugerForum snarest drøfte, hvordan vi højner kvaliteten i de offentlige madordninger”, siger hun.
Kilde: Forbrugerstyrelsen, 21-11-2007 – www.forbrug.dk |