Sådan vender du din økonomi i 2017
af Jeanette Broe, Mikonomi.dk
For langt de fleste forbrugere er januar en måned, hvor man kommer sig økonomisk ovenpå julens mange udgifter. Nu har vi nået februar og det er på tide at se fremad og gøre 2017 til det bedst tænkelige økonomiske år. Her har vi samlet vores syv økonomiske nytårsforsæt samt tips til, hvordan du overholder dem, når hverdagen rammer.
1. Tjek din forskudsopgørelse
Noget af det første du bør gøre er at gennemgå din forskudsopgørelse for skatteåret 2017. SKAT har udarbejdet den på baggrund af informationer fra 2015, så hvis der er sket ændringer i dit liv siden da, er det vigtigt at du foretager de nødvendige rettelser. Det kan eksempelvis være familieforøgelse, nyt job eller ny bolig.
Du skal se forskudsopgørelsen som et budget for dine forventede skatteudgifter. Jo mere præcis din forskudsopgørelse er, jo mere vil dine skatteudgifter blive fordelt over hele året og jo mindre er chancen for et stort skattesmæk næste år. Med andre ord så gør du dig selv en økonomisk tjeneste for både dette og næste år.
Se vores guide til forskudsopgørelsen.
2. Få prisen ned på forsikringer og abonnementer
Frem for automatisk at forny dine forsikringer, internet- og telefonabonnementer hvert år, bør du prøve at forhandle dig til en bedre pris. Priserne på disse tjenester ændrer sig konstant, og den pris du fik tilbudt sidste år er måske ikke den bedste i år.
I langt de fleste tilfælde kan du få tilbudt en bedre pris ved at ringe dit eget selskab op, men inden du gør det, bør du undersøge konkurrenternes priser. Kan du få det samme produkt billigere andetsteds kan du bruge dette som argument, eller du kan skifte selskab hvis det bliver nødvendigt. Du vil blive overrasket over, hvor meget selskaberne kan gå ned i pris, hvis bare du tør spørge.
3. Afmeld medlemskaber du ikke bruger
Selvom betaling til streamingtjenester, fitness og magasiner kun koster dig et mindre beløb hver måned, så er det ikke det værd, hvis du aldrig benytter dig at dem. Gør derfor dig selv den tjeneste at gennemgå din netbank for tilbagevendende beløb, så du kan danne dig et overblik over, hvilke medlemskaber du betaler til.
Vurder dernæst hvilke medlemskaber du ikke får brugt og afmeld dig disse. Det beløb du sparer hver måned, kan du bruge på noget andet, eller du kan sætte dem ind på opsparingen i stedet for. Det beløb du sparer på denne måde er ofte større end du tror.
4. Gør din gæld til en prioritet
Hvis du har lån, som du ikke har betalt af endnu, er det vigtigt, at du får lagt en plan for at nedbringe din gæld. Den mest sikre måde at få afbetalt på gælden er at gøre afbetalingen til en fast del af dit budget og dernæst at få oprettet en fast månedlig overførsel. Så slipper du for at tænke over det i hverdagen, og du sikrer dig at penge bliver betalt.
Hvis du i nogle perioder har mulighed for at afsætte flere penge til gældsnedsættelse, kan du altid overføre mere end det faste beløb. Jo hurtigere du får afbetalt din gæld, jo mindre ender lånet med at koste, fordi du sparer penge på renters rente.
5. Lav et opdateret budget
Meget kan have ændret sig siden sidste år eller sidste gang du gennemgik dit budget. For at få en god start på 2017 bør du lave et opdateret budget, for at få et retvisende overblik over din økonomi. Til dette anbefaler vi, at du gennemgår dine bankudtog for faste og variable udgifter, så du ved præcis, hvad du bruger penge på.
Du kan med fordel benytte dig at en budgetskabelon, hvis du skal være sikker på at få det hele med. Med et detaljeret budget kan du hurtigt gennemskue, hvor mange penge du bruger og således lave en strategi for, hvor du eventuelt kan spare nogle penge hver måned.
Se Finansrådets budgetskabelon.
6. Automatiser din opsparing
Når budgettet er på plads, kan du sætte dig et mål for, hvad du ønsker at spare op til, samt hvor meget du vil have stående på din opsparing, inden året er omme. Når du ved præcist hvad du arbejder hen imod, er det lidt lettere at konkretisere et beløb.
Når du har fastsat beløbet, deler du det ud i månedlige betalinger. Den bedste måde at overholde et opsparingsmål på, er ved at automatisere overførslerne via din netbank. Således er det ikke noget du selv skal tænke over fra måned til måned.
7. Indfør én spareregel
Vi har alle nogle små vaner der koster os mange penge i det lange løb. Selvom det typisk handler om småbeløb, så bliver det til store summer, hvis vi ser på den årlige udgift. Beslut dig derfor for én ting, du skal spare penge på i år, og se hvor stor en betydning en lille ændring kan få for din økonomi.
Det kan eksempelvis være et løfte om kun at købe ind én gang om ugen, så du undgår impulskøb, at kvitte smøgerne eller at tage morgenkaffen med i et termokrus i stedet for at købe en to-go kaffe på vejen. Det vigtigste er, at du vælger én ting, der virker overskuelig.