Fyret og hvad så nu?

Fyret, opsagt, afskediget.. de fleste af os bliver, på et tidspunkt i livet, udsat for det. For mange mennesker medfører det en større eller mindre personlig krise at blive opsagt – uanset årsagen.

Har man været tilknyttet arbejdspladsen i mange år, går der muligvis et stykke tid, før det går op for en, at det er slut. Man er i en tilstand af chok. Efter chokfasen indfinder sig ofte en sorg, som kan kanaliseres ud i vrede eller nedtrykthed. Spørgsmålene står i kø. Hvorfor lige mig? Gjorde jeg ikke mit job godt nok? Hvorfor var der ingen der advarede mig? Hvorfor er der ingen retfærdighed til? Selvtilliden bliver hurtigt banket i bund, og mange føler skam over nu at være uden job og belaste systemet. Stoltheden over at kunne forsørge sig selv og sin familie er væk, hvilket især rammer mange mænd hårdt.

Man er flov over at sige til andre man er arbejdsløs. Nogle kloge mennesker har derfor opfundet begrebet: ”in between jobs”, hvilket lyder mere positivt.

Krisen indfinder sig også fordi, rigtig mange af os identificer os gennem vores job. Hvem kender ikke situationen, hvor man møder nye mennesker. Som noget af det første spørger man hinanden; nå, hvad laver du så? En fyring fratager os derfor en væsentlig del af vores identitet i forhold til omverdenen. Pludselig kan man få en følelse af meningsløshed og angsten for ikke at have nogen eksistensberettigelse. Pludselig er man ingenting. Nogen lukker sig inde, og magter ikke at møde verden. Det kan være svært at komme videre.

Som jobsituationen er lige nu, kræves der masser af overskud og handlekraft at få et nyt job. Der er brug for kreativitet, masser af selvtillid og gå på mod. En af de vigtigste veje til et nyt job går gennem netværket. Men hvordan får man lige fortalt netværket, at man står uden job, og har brug for deres hjælp? Nogen siger, at tiden læger alle sår, men hvad hjælper det, når tiden er knap? Man skal have overskud og være utrolig aktiv for at holde gang i netværket. Ellers vil det hurtigt skrumpe. De gamle kolleger stopper med at ringe og tidligere samarbejdspartnere er hurtigt videre i deres travle hverdag.

Som lifecoach, foredragsholder og underviser møder jeg mange mennesker, der har mistet deres job, og det er helt klart min oplevelse, at de fleste har brug for hjælp og støtte til at komme videre indenfor rimelig tid. Selvtilliden og troen på fremtiden skal genopbygges. Der skal sættes gang i processer, som skaber livsglæde og energi. Der er brug for at få afdækket talenter og kompetencer, også ud over det faglige område. Måske er det lige nu, man skal realisere en drøm om at prøve noget helt andet?


Lars Hartung Honoré er certificeret ID Lifecoach og står bag firmaet Human Upgrade ApS, som arbejder med coaching, foredrag og kurser indenfor blandt andet personlig udvikling og forebyggelse af stress. Med mere end 20 års erfaring som erhvervsleder kombineret med en professionel lifecoach uddannelse er såvel faglighed som erfaringsgrundlaget på plads. Læs mere om Human Upgrade ApS på hjemmesiden www.human-upgrade.dk