HAR ESKILD MONSTRE PÅ VÆRELSET

Når fantasien får virkelighedskarakter

Boganmeldelse:
Diana Lindeved Strøm:
Har Eskild monstre på værelset.
52 sider. Stift omslag.
Bogen koster 139.95 kr.
Hvis bogen skal sendes koster det 41.-kr.

Det er naturligvis ikke lige åbenlyst for små børn under 3 år, hvad der er virkelighed, og hvad der er fantasi.
Hvis man spørger børn omkring 4-5 års alderen, om de kender til ting eller noget andet, som ikke findes i virkeligheden, begynder de at berette om farlige uhyrer og monstre, trolde og væmmelige spøgelser og om mærkelige grimme dyr.
Hvis man derefter spørger børnene, om det, de har nævnt, måske engang imellem alligevel findes, kan man ofte få det svar, at uhyrer og trolde måske godt kan ligge under sengen eller bo oppe på loftet.

Mange voksne forventer i stedet for grimme trolde at høre om søde feer, blide engle, gode nisser eller stærke, børnevenlige supermænd.
Børnene nævner imidlertid først de ting, som de frygter.Det skyldes, at uhyrer og trolde har en meget stærk virke­lighedskarakter for børnene, selvom trolde og monstre er noget, som naturligvis ikke findes i virkeligheden! som de siger.

At en ting har virkelighedskarakter betyder for eksempel, at børn udmærket ved, at der skal en rigtig pistol til, for at man kan slå ihjel, mens en legetøjspistol naturligvis ikke kan bruges.
Alle de gode ting, som ikke findes i virkeligheden, de gode feer, de søde nisser og skytsenglen, har en anden virkelighedskarakter end alle de onde ting.
Børn og mange voksne vil gerne opfatte de gode ting som virkelige – sikkert fordi det er tilfredsstillende og dejligt at have noget godt og positivt at tænke på og drømme om.
Det er ubehageligt at tænke på og drømme om de onde og grimme ting, selvom de stadigvæk ikke eksisterer eller er langt væk fra den virkelighed, der opfylder hver­dagen.

Diana Lindeved Strøms lille bog: Har Eskild monstre på værelset – behandler på glimrende vis dette emne om fantasi og virkelighed. Det gør bogen til gode fortælling, med gode tegninger og fornuftige forslag.
Det er en rigtig god bog, som bestemt skal anbefales.

Jørn Martin Steenhold.

cand.phil. fremtidsforsker – forskningschef.