First date? Tag på Nationalmuseet og nyd en kærlighedsbrunch.

På Valentinsdag lørdag den 14. februar danner Nationalmuseet ramme om en romantisk dag med søde hjertekager i restauranten, kyssekort og en datetur til de historisk mest romantiske ting, se bl.a. elskovens gudinde Afrodite eller en dansk vielsesring fra middelalderen. Følg hjertet rundt i museets udstillinger, så fører din ”first date” måske til noget mere!

 

Historisk kærlighed

Følg hjerterne rundt på Nationalmuseet og gå på udkig efter den historiske kærlighed. I Informationsskranken kan du fra 7.-22. februar få en guide til en kærlighedstur gennem historien, fra oldtiden og til i dag.

 

Fortidens valentinskort og breve

I Danmark har valentinskikken kun omkring 10 år på bagen. Men for ca. 100 år siden blev gækkebrevsskikken også brugt af forelskede. Der blev udgivet hæfter med vers, som man kunne købe og skrive af, for at sende til den udkårne. Og i stedet for chokoladepåskeæg var der fx teaterbilletter – eller måske kys – på højkant. På valentinsdag lørdag den 14. februar kan du selv prøve at lave et kyssekort og sende det til din udkårne, når Post Danmark sætter en kærlighedspostkasse op i museets forhal.

 

Brunch af elskovsmidler

Man siger, at vejen til en mands hjerte går gennem maven! Prøv, og tag ham med til en romantisk Valentinsbrunch på Nationalmuseet lørdag og søndag 7.-8. samt 14.-15. februar med ingredienser, der traditionelt anses som elskovsmidler. Er du mere til det søde, kan du nyde hjertekagerne i restauranten.

 

Har du husket valentinsgaven?

I museumsbutikken kan du blive inspireret til en Valentinsgave til din udkårne: historiske smykker i guld og sølv med kærlighed som tema, røde skåle af muslingeskal, hyacintglas, silketørklæder, rød-hvide slikkepinde, kogebøger og søde små hjerteæsker.

 

Yderligere oplysninger

Aktiviteter: Ida Lund-Andersen, ida.lund-andersen@natmus.dk, 3347 3814

Pressefotos: Anni Mogensen, anni.mogensen@natmus.dk, 3347 3007

 

Det allerførste valentinsbrev

Den ældste bevarede valentinshilsen findes på British Library i et brev, som den unge Margery Brews skrev til sin forlovede i 1477. Engelske valentinsbreve kendes ikke mindst fra 1600-årene, mens 1700-årenes valentinsbreve var håndlavede, og indeholdt romantiske småtegninger af hjerter, blomster og fugle. En populær folketro var, at fuglene valgte deres mage på Valentinsdag. I den victorianske periode fik valentinsbreve en form for storhedstid. I løbet af 1800-tallet skete der også en kommercialisering af skikken, idet man begyndte at kunne købe kort og særligt papir til formålet, fx udsmykket med kniplingskant, forgyldninger - eller endda med duft. Versene kunne nu også være fortrykte på papiret, så brevet var klart til at sende.

 

Nationalmuseet

Ny Vestergade 10
1471 København K
Tlf. 33 13 44 11
Tirsdag-søndag kl. 10-17
Gratis adgang
www.natmus.dk