Nyttige tips til forældre om børn, børneopdragelse, børns leg, udvikling og indlæring  Tips & Tricks


Ingen sæbe i øjnene
De fleste kender sikker de problemer, der kan være forbundet med at vaske hår på børnene. Og frygten for at få sæbe i øjnene, må da også siges at være helt naturlig og forståelig. En måde at undgå problemerne er ved at give barnet svømme, eller dykkerbriller på. Derved forbliver øjnene tørre og man kan endda gøre processen til en leg.

Inspiration til navne?
Er I i tvivl om navnet på Jeres baby, eller mangler I inspiration, så klik
på nedenstående link. Her finder I alle godkendte navne i Danmark delt op i drengenavne og pigenavne.

Tips til madpakker.
De fleste forældre kender til det at skulle lave spændende, fantasifulde, sunde og velsmagende madpakker til børnene så tidligt på morgenen, at det eneste der holder én oppe er tanken om at gå på pension. Løsningen på den slags situationer er rester! De fleste kender til tricket med at gemme lidt fra aftensmaden til madpakken, men kun de færreste har det med, som en fast strategisk brik i det samlede puslespil et familieliv kan være. Desuden er det en god måde at holde en sund linje uden Nutella-nødløsninger.

Børn og fjernsyn
Det kan være lærerigt, underholdende og afslappende at se fjernsyn sammen - både for barnet og den voksne.
Tal med barnet om, hvad det er, I ser, og tal også med barnet om, hvad barnet synes om det, I ser. Lad barnet sætte ord på noget af det, barnet ikke forstår eller det, barnet er optaget af.
Spørg fx barnet:
- Hvad tror du ...?
- Hvem mon det er, der ...?
- Hvor kan du forestille dig ...?

Børnebiblioteket.
Børnebibliotekerne har i dag et stort udbud af både bøger, cd'er og film til alle aldersgrupper. Og mange biblioteker har desuden mange oplevelsestilbud.
Når du sammen med barnet vælger bøger på biblioteket, så tal med barnet om, hvad der skal med hjem, og lad i de fleste tilfælde barnet få stor indflydelse på valget.
Tal meget med barnet, og giv ro og tid til, at barnet også selv taler og fortæller.
Når barnet taler med de voksne, får det:

· styr på tankerne
· træning i at formulere sig
· træning i at stille spørgsmål og svare på spørgsmål
· udviklet sit ordforråd og sin begrebsverden.

Børnebibliotekarerne er gode rådgivere - spørg efter ideer til bøger, der passer til netop dit barn.

Skole og forældre.
Som forældre ønsker man, at barnet får den bedst mulige start på skolelivet. Det kan være vanskeligt at vide, hvad man skal og kan gøre for sit barn, for at skolestarten bliver så vellykket og god som mulig. Derfor er det vigtigt på et forældremøde at drøfte, hvilke forventninger man som forældre kan have til lærerne og skolen - og omvendt. I Folkeskoleloven står beskrevet, hvordan forældre både har ret og pligt til at samarbejde med skolen om barnets skolegang.

Børn og tekstforståelse.
Barnet skal kunne bruge sit sprog i mange forskellige situationer, og det skal vide, at sproget er opbygget af ord og sætninger, og at der er forskellige ordklasser. Barnet skal også vide, at der er forskel på det talte og det skrevne sprog, og det skal kunne kende forskel på skønlitterære og faglitterære tekster.
Det forventes, at barnet efter 2. klasse kan tale med om hovedindhold, tid, sted og handling i forskellige tekster, barnet skal selv kunne udtrykke sig enkelt med både tekst, billede og lyd, og så pointeres det, at barnet ud fra egen umiddelbare oplevelse og forståelse skal kunne samtale om tekster.

At forbedre frugtbarheden
Arbejder I på at blive gravide og synes I processen er lidt for lang, så vær meget opmærksom på følgende punkter, da disse kan forhindre eller besværliggøre befrugtning:
-Dårligt kost, stress, overvægt, alkohol, rygning, mangel på søvn, sødemidler og   udsættelse for pesticider.
Sundhed er vejen frem!

Barnets sprog og tale.
Lad barnet opleve sprogets magi og fascinationen af en god og spændende fortælling. Barnet vil ofte gerne høre den samme bog flere gange, og det er helt i orden - hvis forældrene kan holde ud at læse den. Ved gentagelsen får barnet en klar fornemmelse af fortællingens forløb, og barnet bliver fortroligt med det poetiske sprog.


Tilbage til første side med tips og gode råd om drenge og piger og det at have børn.
  Forrige side                                                      Næste side  Kom til næste side med tips og gode råd om drenge og piger og det at have børn.